IGEN! Iskola-érett a gyermekem!

A gyermekkor egyik legnehezebb kérdése minden szülő számára, hogy milyen iskolába írassa a gyermekét az óvodás éveket követően. Néha nincs túl sok választás, mert a körzeti iskola a család számára a legoptimálisabb.

A törvényi változásokkal, már nem könnyed az óvodában való maradás még egy évre. De mint minden szülő, a gyermekének igyekszik a legtöbb tudást biztosítani, annak érdekében, hogy ne érje kudarc az iskola első éveiben.

Alapvető fontos dolgot összeszedtünk, hogy mindenki kedvére átnézhesse. Ha a kérdésekre a válasz: - IGEN, a gyermekem képes ezekre a dolgokra, tudja őket, használja a mondataiban, rajzaiban..stb. Oldalaink alapos átolvasásával, teljes mértékben eldöntheti, hogy Önnek van-e ránk szüksége. Ezzel kapcsolatosan, bármilyen kérdése lenne, kérem telefonáljon: OVIS-TANODA: +36-70-337-4611

Összerendezett-e gyermekem elemi mozgása? A kúszás, mászás, lábujjon- sarkon-talpélen való járás, a szökdelés pontos kivitelezése elengedhetetlen az írás- és olvasás-tanuláshoz.

Jó a gyermekem egyensúlyérzéke? Ez a fejlett idegrendszerre utal, melynek hiánya figyelem -és magatartászavart okoz. 

Tudja-e szinkronban és egymástól függetlenül irányítani végtagjait? Ez az azonos majd ellentétes kéz-láb emeléssel, masírozással, ellentétes térdráütéssel, indiánjárással, lábkörzés-tapsolás gyakorlatokkal fejleszthető.

Felismeri-e az azonos alakokat, színeket, nagyságokat, mennyiségeket? Például különböző színű és nagyságú kockák válogatása. Az azonosság mellett felismeri a különbözőségeket?

A különböző hangokat meg tudja különböztetni egymástól? Például azonos hangzású szavakat kéz-kész, mind-mint.Felismeri-e a rész-egész viszonyát? Például kis részleteket megkeresni az egészen belül.

Megy-e a szétszedés és újra összerakás gyakorlata? Képes-e irány követésére? Itt szintén eleinte nagy-mozgásban, később finom-mozgásban, majd papíron. Megfelelő-e a szem-kéz koordinációja? Ezt például célba dobás során figyelhetjük meg.

Jó-e gyermekem ceruzafogása? Az ehhez szükséges izmokat a csontosodási folyamat kezdete előtt sok gyurmázással lehet erősíteni. Fejlett a vállöv, a könyök és a csukló finom-mozgása? Ez a szépírás alapja, mely talicskázással, kobrázással, függeszkedéssel, később fűzéssel és ujjtornával fejleszthető.

Kialakult dominanciákkal rendelkezik-e?Vagyis például mindig ugyanazt a kezét használja-e rajzolás vagy evés közben? Koordinált-e a szemmozgása? Nehezítő tényező a sok tévé, tablet és számítógép-használat!

Meg tudja-e nevezni testrészeit? Mivel a legbiztosabb pont a saját testünk, ha ez bizonytalan, minden azzá válik. El tudja-e különíteni a jobb és a bal irányokat, illetve helyesen használja-e a névutókat? Meg tudja különböztetni egymástól, hogy alatt, fölött, mögött?

Képes-e adott mozdulatokat, illetve alakokat térben (például építéssel) és síkban (például rajzon) le utánozni? Képes-e mozgássorozatok elvégzésére (például taps-lépés-guggolás, gyöngyfűzés), illetve rajzminták követésére?

Biztosan különbözteti-e meg az alakot a háttértől? Mi van a képen hátrébb, mi előrébb? Egymásra rajzolt tárgyak elkülönítésénél fontos.

Képes-e az egyik érzékszerv-csatornán nyert információt másik csatornára átfordítani? Például mesét lerajzolni? Képes-e magát árnyaltan kifejezni? Van-e türelme másokat meghallgatni? Tud-e kérdezni? Ezek sok mesehallgatás, verstanulás és beszélgetés fejleszti.

Be tud-e fejezni önállóan egy elkezdett történetet? El tudja-e helyezni magát időben és társadalmi környezetében? Ismeri-e az évszakokat, napszakokat, napok változását?

Tud-e szabályok szerint viselkedni a mindennapi életben és a játékban egyaránt? Tűri-e a kudarcot?Bizalommal fordul-e a felnőttek felé? Elfogadja-e őket? Játszik-e a közösségben?

Ha a fenti kérdésekre, az Ön válasza: - IGEN, a gyermekem képes ezekre a dolgokra, tudja őket, használja a mondataiban, rajzaiban..stb. Akkor Önöknek nincs ránk szüksége. ÁM, ha nagyon sok válasza, kétséget, gondolkodást jelent az Önszámára, Kattintson a következő oldalra:  

FOGLALJ IDŐPONTOT: OVIS-TANODA +36 70 337 4611

KEZDÉS: 2022. október 08.

Elérhetőségünk: 1141 Budapest Mályva utca 24.